De stilte van Rauch

 

De verstilde haast meditatieve foto’s van Friederike von Rauch (Berlijn) roepen een melancholieke sfeer op. Rauch, die als zilversmid begon, werkt met een analoge camera en haar werken zijn veelal in zwart-wit. “Ik probeer de zon te vermijden”, zegt ze. Met behulp van natuurlijk licht wil ze de essentie van natuurlijke en architectonische omgevingen vangen.

In beweging

 

les mobiles

De Amerikaanse Alexander Calder (1898-1976) bracht in de jaren 30 van de vorige eeuw een revolutie teweeg in de beeldhouwkunst door elementen op te hangen die steeds in beweging waren door de luchtstroming, door Marcel Duchamp ‘mobiles’ gedoopt. De subtiele balans tussen vorm en kleur verraden inspiratiebronnen zoals onder andere Joan Miró en Piet Mondriaan.

kinetisch

Naast de mobiles maakte hij ook door motoren aangedreven beelden. Hij is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de kinetische kunst of kinetic art, een stroming in de kunst waarin beweging centraal staat.

Toevallig vervreemdend

 

 

Voor zijn foto’s van trottoirs, muren en straatmeubilair reist Bert Danckaert (Antwerpen, 1965) naar grote steden over de hele wereld. Hij legt de toevallige installaties die hij tegenkomt vast en maakt op die manier met heel gewone en herkenbare elementen vervreemdende scenes die meer doen denken aan abstracte minimal art dan aan conventionele straatfotografie.

In a lonely place

 

De nachtmerrie van de Amerikaanse middenklasse: niets is hier keurig, idylisch of romantisch. Fotograaf Gregory Crewdson laat met zijn perfect geënsceneerde, hyperrealistische beelden een andere wereld zien die claustrofobisch is en benauwend, maar o zo typisch voor Amerikaans suburbia… Huiselijk geweld dat verzwegen wordt, vervreemding, geïsoleerdheid en leegte zijn hier geen onbekend verschijnsel…

 

sfeer

Gregory Crewdson: “De poëzie van de schemering heeft me altijd gefascineerd. Het kan iets alledaags transformeren tot iets magisch uit een andere wereld. Ik wil mijn verhaal in die context vertellen”

 

De sfeer van de foto’s doet me denken aan de filmische sfeer van de schilderijen van Edward Hopper, het desolate, de eenzaamheid…

 

in a lonely place

De foto’s hieronder komen uit de serie ‘In a lonely place’ (Abrams Publishing, New York, 2011)

 

Dus dat is industrial…

 

Sinds 1959 onderzoeken Bernd en Hilla Becher de vormtaal van gebouwen in de omgeving zoals traditionele Duitse woonhuizen, maar ze zijn vooral bekend door hun weergaven van industriële bouwwerken, ze maakten honderden foto’s van onder andere watertorens, hoogovens en mijnwerkconstructies.

 

functie en schoonheid

Ik vind het prachtig hoe ze de schoonheid van industriële gebouwen laten zien en er een bijna grafisch beeld van maken.

http://www.diaart.org/img/press/_l/bernd_and_hilla_becher_l.jpg

Styrofoamfabriek, Wesseling in de buurt van Keulen, Duitsland, 1997

BecherB+Htank.jpg

Grote stalen gastank, circa 1960, gelatinezilverdruk

BecherB+Hblastfurnace.jpg

Hoogoven Neuves Maisons, Lorraine, Frankrijk, 1971, gelatinezilverdruk

In deze stellages om kabels te transporteren kun je letters uit het alfabet ontdekken…

Watertorens

Dit zijn ook watertorens, ik dacht dat het televisiemasten waren…

Felgekleurd verval

 

Fotograaf William Eggleston (1939, Memphis, Tennessee) brengt een bepaalde glamour in dagelijkse taferelen of eigenlijk beelden van verval en morsigheid. Het lijken stills uit een film met die mooie felle kleuren. Maar er spreekt ook tragiek uit de beelden, verval, armoede… En je vermoedt een verhaal: hier is iets gebeurd, waarschijnlijk iets dramatisch.

Hij maakt lelijkheid mooi. Maar dan een soort mooi dat niet oppervlakkig is of wil behagen, het schuurt een beetje… Ik vind dit heel spannende fotografie!

 

http://www.laboiteverte.fr/wp-content/uploads/2012/03/william-eggleston-01.jpg